Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تین نیوز»
2024-05-03@14:47:10 GMT

برخی‌ مانند ماشین دودی هستند و فضا را سیاه می‌کنند

تاریخ انتشار: ۲۱ فروردین ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۲۸۷۱۲۳۱

برخی‌ مانند ماشین دودی هستند و فضا را سیاه می‌کنند

تین‌نیوز| نشست‌خبری رئیس جمهور دقایقی قبل با حضور رسانه‌های داخلی و خارجی آغاز شد.
به گزارش خبرنگار دولت گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی رئیس جمهور در ابتدای نشست خبری خود که صبح امروز با حضور رسانه‌های داخلی و خارجی برگزار شد، اظهار داشت: دولت یازدهم در طول تلاش‌هایش در بیش از سه سال و نیم گذشته و به ویژه در سال 95 موفقیت‌های بسیار زیادی داشته است و ما احساس می‌کنیم که با رهنمودهای مقام معظم رهبری و حمایت‌های مردم در اهدافی که مد نظر داشتیم موفق بوده‌ایم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



رئیس جمهور ادامه داد: در سال 95 شرایط زندگی مردم از لحاظ سیاسی، اقتصادی و خدمات دولت طبق همه مراکز آمار رسمی کشور و جهانی بهتر از حدی بود که ما در آغاز سال پیش‌بینی می‌کردیم.

رئیس قوه مجریه تصریح کرد: خوشحالم که بگویم حقوق اقشار کم درآمد جامعه چون بازنشستگان و افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی در مجموع چهار سال دولت یازدهم دو برابر یا بیش از دو برابر افزایش یافته است.

وی افزود: امسال به دریافتی مستمری‌بگیران بهزیستی 20 درصد حداقل حقوق اضافه شده است که این میزان دریافتی حدودد 180 هزار تومان تا 200 هزار تومان است.

روحانی با تأکید بر اینکه اولین دغدغه دولت زندگی افراد کم‌درآمد جامعه بوده است، اظهار داشت: دولت یازدهم اولین دولتی بود که هر ساله اضافه حقوق افرادی که حقوق و دستمزد دریافت می‌کنند، بیش از تورم سالانه بود در حالی که در گذشته به این صورت نبود. وضعیت کشاورزان نسبت به گذشته بهبود یافته است
روحانی با اشاره به اینکه وضع کشاورزان که جزء اقشار پردرآمد جامعه نیستند، نسبت به گذشته بهتر شده است، متذکر شد: پول گندمی که در سال 91 به کشاورزان داده می‌شد، 800 میلیارد تومان بود در حالی که در سال 95 به 15 هزار میلیارد تومان رسیده است.

رئیس جمهور افزود: تراز تجاری ما در مواد غذایی در سال 92، 8.1- بود که در سال 95 به 2.6- رسید که این فاصله به معنای تولید بیشتر و خوداتکایی ما است.

رئیس قوه مجریه گفت: طبق آمار در سال 92 تولیدات کشاورزی ما حدود 97 میلیون تن بود که در سال 95 به 118 میلیون تن رسید یعنی 21 میلیون تن تولید مواد غذایی در این دولت افزایش یافت.

وی با بیان اینکه دولت یازدهم توجه ویژه‌ای به مسئله درمان و محیط زیست داشت، تصریح کرد: سلامت و محیط زیست با هم ارتباط تنگاتنگی دارند که جزء اولویت‌های این دولت بوده است.

روحانی ادامه داد:‌ برای اولین بار در طول تاریخ ایران همه مردم تحت پوشش بیمه‌های درمانی قرار گرفتند به طوری که تمام حاشیه‌نشین‌ها نیز تحت بیمه درمانی و خدمات درمانی قرار گرفتند. حجت‌‌الاسلام و المسلمین روحانی با اشاره به این که در دولت یازدهم 21 هزار تخت درمانی اضافه شده است، گفت: پیش از این میزان تخت های بیمارستانی در ایران 80 هزار بود که این مسئله نشان‌ دهنده آن است که ما توانستیم در این مدت به میزان یک چهارم کل تخت‌های بیمارستانی اضافه کنیم که نشان دهنده توسعه کشور برای درمان بیماران است. به 9 هزار روستا در دولت یازدهم گازرسانی شده است
رئیس جمهور با تأکید بر توجه ویژه دولت به روستاها تصریح کرد: تمام روستاهایی که قبل و بعد از انقلاب و تا سال 92 گازکشی شده بودند، 14 هزار روستا بود اما در این دولت 9 هزار روستا گازکشی شده است.
رئیس قوه مجریه افزود: در این دولت تمام روستاهایی که از 10 خانوار بیشتر هستند دارای برق شدند و 5 هزار و 200 روستا هم دارای آب بهداشتی شدند که این به معنای کمک به اقشار کم‌درآمد جامعه است. وی با اشاره به اینکه 25 هزار روستای ما به اینترنت وصل شده اند، متذکر شد: یکی از افتخارات دولت یازدهم این است که توانسته شبکه‌های اجتماعی اینترنت را توسعه دهد و کیفیت اینترنت را بالا برد اما قیمت‌ها را افزایش نداده است.

روحانی با بیان اینکه دانشگاه‌ها و مدارس ما در این دولت کمتر امنیتی شده است، اظهار داشت: همه تلاش دولت این بودکه فضاها کاملا دوستانه و برادری باشد. احزاب و جناح‌ها به مردم دروغ نگویند
رئیس جمهور با اشاره در پیش بودن دو انتخابات بزرگ گفت: حواسمان باشد که انتخابات برای نزدیک‌تر شدن ما است و باید احزاب و جناح‌ها آمار و ارقام‌شان دقیق باشد و به مردم دروغ نگویند که خیانت به ملت است.

رئیس قوه مجریه ادامه داد: حواسمان باشد که حرف دروغ نزنیم و آمارها دقیق باشد و مخصوصا دروغی نگوییم که باعث ناامیدی مردم شود و آنها بگویند که چرا پس از 39 سال از انقلاب فداکاری‌های ما کجا رفت.

وی افزود: مردم ما همواره امیدوار هستند و به خوبی می‌دانند که طی کردن مسیرهای پرافتخار کشور در سایه همدلی و اتحاد امکان‌پذیر است. فضای بعد از برجام برای تحرک ما بیشتر شده است
وحانی با اشاره به اینکه در سال 95، 42 پروژه به ثمر رسید، تصریح کرد: دیروز نیز پروژه‌های متعددی افتتاح شد و به معنای آن بود که در عرصه فناوری‌ در مسیر پیشرفت هستیم و اگر بخواهیم بعد از برجام را با قبل از برجام درهر زمینه‌ای مقایسه کنیم، آمار به ما می گوید که فضا برای تحرک و پییشرفت ما بیشتر شده است.

روحانی با تأکید بر اینکه نتیجه ایام انتخابات باید دوستی و اتحاد بیشتر و شکاف کمتر باشد، گفت: مردم ما حتما با یک حماسه بزرگ انتخاباتی قانونی و اخلاقی را خلق خواهند کرد.

رئیس جمهور با اشاره به اینکه روز گذشته ابلاغیه‌ای برای تمام دستگاه‌های اجرایی تهیه شده و بنده آن را امضا کردم، گفت: امروز این ابلاغیه به همه دستگاه‌ها واصل خواهد شد که در آن برنامه امسال ما برای تولید ملی و اشتغال مشخص شده است.

رئیس قوه مجریه ادامه داد: در این ابلاغیه مشخص شده که همه دستگاه‌ها چه زمانی برنامه خود را به سازمان برنامه و بودجه و ستاد اقتصاد مقاومتی بدهند و کی اجرا شود و امیدواریم تا پایان سال 96 دولت بتواند آمار افتخارآمیزی در زمینه تولید و اشتغال به ملت عرضه کند و آنچه که مورد تأکید مقام معظم رهبری بود، اجرا شود. روحانی درباره برنامه‌های آینده دولت بیان داشت: قصد ندارم در نشست امروز در مورد انتخابات صحبت کنم اما اینکه دولت چه برنامه‌هایی برای آینده دارد باید مورد توجه قرار گیرد.

رئیس قوه مجریه افزود: مسئله یارانه‌ها برای کمک به اقشار کم درآمد جامعه بود و این دولت نیز تلاش کرد تا یارانه را طبق چارچوب قانونی در جامعه توزیع کند البته قسمتی از یارانه‌ها به بخش‌های مختلف کشاورزی و درمان اختصاص پیدا کرده که این به معنای استفاده صحیح دولت از یارانه‌ها است. دولت در توزیع یارانه‌ها تابع قانون و مصوبات مجلس شورای اسلامی است
وی تصریح کرد: دولت در توزیع یارانه‌ها تابع قانون و مصوبات مجلس شورای اسلامی است و در همان چارچوب کارها را اجرایی خواهد کرد البته این را قبول داریم که یک سری اقشار ضعیف‌تر در جامعه وجود دارند و باید به همین دلیل یارانه بیشتری بگیرند که در این خصوص در حال برنامه‌ریزی در دولت هستیم.

رئیس جمهور با طرح این سوال که آیا می‌شود ظرف مدت چهار سال یارانه‌ها را تنظیم کرد، ادامه داد: ما باید به جایی برسیم که مردم‌مان نیازمند یارانه نباشند. کارهایی در دولت صورت گرفته تا به جای پرداخت کامل یارانه‌ها قسمتی از آن به بخش‌های خدماتی اختصاص یابد.

حجت‌‌الاسلام و المسلمین روحانی با بیان اینکه بدون امنیت اجتماعی و سرمایه‌گذاری امکان زندگی راحت فراهم نمی‌شود،‌ گفت: همه باید در کشور مشغول به کار باشند و درآمدی برای زندگی داشته باشند تا زندگی جریان داشته باشد. برخی‌ها مانند ماشین دودی هستند و می‌خواهند فضا را آلوده و سیاه کنند
رئیس قوه مجریه تصریح کرد: نمی‌دانم چرا برخی‌ها مانند ماشین دودی هستند و می‌خواهند فضا را آلوده و سیاه کنند. همه چیز روشن است و باید سرمایه‌گذاری صورت گیرد.

وی اظهار داشت: نمی‌دانم چرا ورود هواپیماهای جدید به عده‌ای برخورد و گفتند که چرا باید هواپیمای نو سوار شویم و همان هواپیماهای کهنه هستند. من هنوز نتوانستم بفهمم که چرا این حرف‌ها زده می‌شود، خب آنهایی که می‌خواهند هواپیمای کهنه سوار شوند، سوار شوند.

رئیس جمهور ادامه داد: مردم ما در سال 4 میلیارد هزینه برای رزرو صندلی در هواپیما خرج می‌کنند، چرا این میزان سرمایه به خود ما نرسد. همه باید برای حل مشکلات دست به دست هم بدهیم.

روحانی در خصوص حوزه بانکی کشور بیان داشت: در حوزه بانکی نیاز به اصلاح زیادی وجود دارد البته در سال 95 بانک‌ها با کاری بزرگ 43 درصد تسهیلات بیشتر که مبلغی بالاتر از 43 هزار میلیارد تومان می‌شود را به مردم ارائه کردند و به 24 هزار واحد صنعتی کوچک تسهیلات دادند.

رئیس قوه مجریه با بیان اینکه بانک‌های کشور نیاز به تحول دارند، گفت: دولت یازدهم اولین دولتی است که بدهی‌های خود به بانک‌ها را پرداخت می‌کند در حالی که دولت‌های قبلی فقط بدهی ایجاد می‌کردند که این کار باعث شده تا سرمایه بانک‌های دولتی دو برابر شود. مشکل بانک‌ها یکی از مشکلاتی است که در دولت یازدهم کمتر حل شده است. برای مبارزه با فساد همه باید به صحنه بیایند
وی با بیان اینکه در مبارزه با فساد حرکت بزرگی را دنبال می‌کردیم که نیاز دارد تا همه با هم به صحنه بیایند، بیان داشت: در زمینه بانک‌ها قدم هایی برداشته شده و قدم‌های بیشتری مانده است. رئیس جمهور در ادامه در پاسخ به سوالی در خصوص حمله نظامی آمریکا به فرودگاهی در سوریه گفت: مسئله سوریه موضوع حساس ومهمی در منطقه ما هست و ما از ابتدای ماجراهای سوریه که به 46 سال قبل مربوط است همواره تأکید کرده‌ایم که کشورهای دیگر از تروریسم حمایت نکنند.

روحانی با ابراز تأسف از کمک‌های برخی کشورهای منطقه و کشورهای غربی به تروریست‌ها بیان داشت: در همان سفر اول من به نیویورک به روسای اروپایی گفتم اصلاحات باید در خود سوریه انجام شود.

رئیس قوه مجریه با تأکید بر این که صندوق آرا تنها مختص کشور ایران نیست، ‌خاطرنشان کرد: همه منطقه باید به صندوق رأی تکیه کنند تا مشکلاتشان کم شود.

وی با اشاره به گفتگوی تلفنی خود با روسای جمهور سوریه و روسیه بیان داشت: در گفتگوی من با آقای پوتین تقاضای تشکیل یک کمیته حقیقت‌یاب از سوی ما مطرح شد و هر دو بر این نکته اذعان کردیم که این کار، کاری آسان است. اقدام آمریکا در سوریه با منافع منطقه و قوانین بین المللی سازگاری ندارد
رئیس جمهور با اشاره به اینکه مقامات روسیه گفته‌اند در طی آن حادثه چندین متر با درگیری فاصله داشتیم، اظهار داشت: کاری که آمریکایی‌ها کردند نه با منافع منطقه و نه با قوانین بین‌المللی سازگار بود و کسانی که آمریکا را تشویق می‌کنند اشتباه می‌کنند.

حجت‌‌الاسلام و المسلمین روحانی استفاده از سلاح شیمیایی را صرفنظر از اینکه چه کسی استفاده کرده شدیدا محکوم کرد.

من نگفتم مشکلات اقتصادی را 100 روزه حل می‌کنم رئیس قوه مجریه در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه پیش از انتخابات وعده حل 100 روزه مشکلات اقتصادی را داده بودید و الان می‌گویید 40 سال طول می‌کشد، گفت: از شما ممنونم که این دروغ بزرگ را بازگو کردید زیرا من چندین سال منتظر بودم که کسی در مورد این دروغ از من سوال کند و من پاسخ دهم.

وی با تأکید بر اینکه من هیچگاه نگفته‌ام مشکلات را 100 روزه حل می‌کنم، بیان داشت: من گفتم اگر در انتخابات موفق شوم در پایان 100 روز گزارش کار می‌دهم ولی برخی رسانه‌های مخرب گفتند که من وعده حل 100 روزه مشکلات را داده‌ام.

رئیس جمهور افزود: دولت یک سری کارهایی برای 100 روز اول داشت و در پایان 100 روز هم گفت که من این کارها را انجام داده‌ام .

روحانی با بیان اینکه در آن 100 روز برخی برنامه‌ها از جمله برطرف نمودن موانع پیشرفت‌های اقتصادی با تصویب قوانین در دولت انجام شد، اظهار داشت: من از ابتدا اعلام کردم که تورم را در سال 96 تک رقمی می‌کنم و فراتر از برنامه در سال 95 موفق به تک رقمی کردن تورم شدم.

رئیس قوه مجریه با بیان اینکه برای اولین بار بعد از ابلاغ سند چشم‌انداز رشد اقتصادی را به بالای هشت درصد رساندیم، اظهار داشت: ما امسال در بنزین خودکفا خواهیم شد. آدمی که بگوید 100 روزه مشکلات را حل می‌کنم، عقل ندارد
وی در ادامه به ابعاد دیگر پرسش این خبرنگار در خصوص وعده حل 100 روزه مشکلات اقتصادی پرداخت و گفت:بنده گفته‌ام دولتی هستم که در برنامه صد روزه‌ام اعلام می‌کنم که در پایان صد روز چه کاری انجام داده‌ام. من که نگفتم در صد روز حل می‌کنم مگر اینکه آدمی عقل نداشته باشد این حرف را بزند، زیرا مشکلات نه 100 روزه، نه 40 ساله و نه 100 ساله حل نمی‌شود بلکه قدم به قدم حل می‌شود. روحانی ادامه داد: آن کسی که می گفت مشکلات را یک شبه حل می کنم، شخص دیگری بود.
رئیس جمهور در پاسخ به پرسشی درباره پیگیری دستگیری مدیران کانال های تلگرامی گفت: این سوال مهمی برای جوانان و جامعه ما است؛ چرا که یکی از قول های این دولت به مردم، لمس آزادی بوده است، اینکه مردم در کنار لمس بهبود شرایط اقتصادی، آزادی را هم لمس کنند، مهم است. این کشور،‌ کشور مردم سالار دینی است، حالا اینکه یک نفر از یک جناح یا حزبی طرفداری کرده معنی ندارد به زندان برود.

وی ادامه داد: یکی از شیوه هایی که برخی ها به کار می برند و امیدواریم دیگر به کار برده نشود این است که اگر کسی را شنبه بخواهند احضار کنند، پنجشنبه می برند که دو شبی به قول برخی ها آب خنک مستحبی زندان را بخورد. حالا در شب تعطیلات پیش از عید، عده‌ای جوان را دستگیر کردند، من همان زمان از وزیر اطلاعات گزارشی خواستم ایشان براساس اطلاعاتی که داشتند گفتند آنها جرمی مرتکب نشده اند.

روحانی در همین راستا تصریح کرد: من دوباره تکرار کردم تا این شرایط را پیگیری کند، الان هم وزیر کشور، دادگستری و اطلاعات پیگیر این ماجرا هستند تا به من گزارش دقیقی ارائه دهند. اگر گزارش اولیه ای که وزیر اطلاعات به من دادند درست باشد، که امیدوارم درست نباشد حتما به اطلاع مردم خواهم رساند. برای اطلاع از تصمیمم برای ثبت‌نام در انتخابات باید دو ، سه روز صبر کرد رئیس جمهور در پاسخ به این سوال که یک ماه تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری باقی مانده و برخی شخصیت‌های سیاسی اعلام کردند که در دور دیگر انتخابات حضور خواهد داشت و لذا سؤال بنده از شما این است که آیا جنابعالی تصمیم نهایی خود را برای شرکت در این انتخابات گرفته‌اید یا خیر، گفت: این جایی است که آدم باید دو، سه روز دیگر صبر کند، همان‌طور که شما می‌دانید از فردا ثبت‌نام افرادی که متقاضی هستند شروع می‌شود و 5 روز این فرصت برای ثبت‌نام وجود دارد و اگر 5 روز دیگر صبر کنیم معلوم می‌شود که چه کسانی ثبت‌نام می‌کنند و خود به خود همه مطلع خواهند شد که چه کسانی هستند. وی اضافه کرد: ولی آنچه که بنده دلم می‌خواهد آن است که یک انتخابات بسیار پرشور با حضور مردم و حضور حداکثری آنها برگزار شود و هر کسی که مردم تشخیص دادند مسئولیت را برای 4 سال بعد بر عهده بگیرد. بعد از 26 سال توانستیم در دولت یازدهم تورم کشور را تک رقمی کنیم رئیس جمهور درخصوص کاهش نرخ تسهیلات بانکی خاطرنشان کرد: بنده کلمه بحران را قبول ندارم، یکی از افتخارات دولت این است که تورم را تک رقمی کرده همان چیزی که از ابتدا به دنبال آن بود؛ بعد از 26 سال توانستیم در دولت یازدهم تورم کشور را تک رقمی کنیم، شرایط‌ بانک‌ها هم حتی از سال قبل بهتر است و سرمایه بانک ملی در شرایط بهتری قرار دارد. وی ادامه داد: به گفته رئیس بانک ملی از تاریخ تاسیس تا به امروز این بانک چنین شرایطی مساعدی را تجربه نکرده است، در یک مورد خاص که رئیس بانک مرکزی گفته بودند که چند موسسه اعتباری در یک موسسه ادغام شدند و قاضی دستور داد که تابلوی بانک عوض شود، بنده به رئیس کل بانک مرکزی ابلاغ کردم که از آن قاضی به دستگاه‌های قضایی شکایت شود چراکه وی در امری دخالت کرده که به او مربوط نبوده است. روحانی با بیان اینکهاگر مشکلی در جایی بوجود آمده قابل حل است افزود: ما به دنبال پایین‌ آوردن تورم، خواست‌مان از بانک‌ها این بود که تسهیلات با نرخ سود کمتری به مردم ارائه کند، برای اینکه بانک‌ها بتواند نرخ تسهیلات را پایین بیاورند سود سپرده را نیز باید کاهش دهند به این دلیل ما به صورت دستوری این کار را به بانک ابلاغ نمی‌کنیم چرا که در دولت قبلی کارهایی که به صورت دستوری به بانک‌ها گفته شد عملیاتی نشد. رئیس قوه مجریه تاکید کرد: کاری که بانک مرکزی انجام داد این است که سود بین بانکی را پایین آورد که این مسئله باعث شد که سود تسهیلات نیز پایین بیاید، سود بانکی حدود 28 درصد بود که به 18 درصد کاهش پیدا کرد، این امر باعث ایجاد نظم در بانک‌ها شد، همچنین علت اینکه تورم کاهش پیدا کرد نظامی بود که این دولت اجرا کرد به این دلیل که از بانک مرکزی پولی برداشت نکرده و وامی نگرفته‌ایم.

منبع: تین نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۸۷۱۲۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مانور عجیب روی کاهش نقدینگی

آنگونه که در آمار‌های رسمی منتشر شده رشد اقتصادی ایران در سال ۱۴۰۲ در محدوده ۶ درصد و میزان تورم هم در محدوده ۴۱ درصد گزارش شده است.

به گزارش اعتماد، کارشناسان اقتصادی می‌گویند رشد اقتصادی با افزایش تولید به دست می‌آید، اما برخی کارشناسان معتقدند رشد اقتصادی سال گذشته کشور ناشی از تولید نبوده و عمده آن از محل فروش نفت و رشد بخش خدمات به دست آمده است.

در بخش مهار تورم نیز در صورتی که تولید با رشد همراه باشد مهار تورم نیز ممکن می‌شود؛ راهکاری که کارشناسان می‌گویند نشان از این دارد که هنوز دست‌اندرکاران اقتصادی مسیر رشد را از تورم جدا نکرده‌اند. بر اساس آخرین برآورد صندوق بین‌المللی پول، نسبت سرمایه‌گذاری به تولید ناخالص داخلی در ایران از ۴۰.۳ درصد در سال ۱۴۰۱ به ۳۹ درصد در سال ۱۴۰۳ خواهد رسید که این به معنی کاهش ۱.۳ درصدی این شاخص است.

متوسط رشد اقتصادی در ۱۰ سال گذشته چقدر بود؟

آنگونه که در آمار‌ها آمده است؛ متوسط رشد اقتصادی تولید ناخالص داخلی کشور در طول ۱۰ سال گذشته حدود ۲.۲ درصد، رشد بخش صنعت حدود ۰.۳ درصد و بخش معدن منفی ۲.۰۴ درصد شده که این اتفاق به دلیل نامساعدتر شدن فضای کسب‌وکار، پیش‌بینی‌پذیر نبودن قیمت محصولات و مواد اولیه، بی‌ثباتی سیاست‌ها و قوانین و رویه‌های اجرایی ناظر بر فضای کسب‌وکار و دشواری تأمین مالی، کیفیت حکمرانی و ضعف تضمین حقوق مالکیت و عدم رشد مستمر و پایدار تولید در سطح ملی است.

این در حالی است که در همسایگی ایران کشور عربستان نرخ رشد اقتصادی خیره‌کننده و کم‌نظیری در دهه اخیر داشته که همچنان با آهنگی شتابان ادامه دارد، این نرخ در سال ۲۰۲۲ به حدود ۹ درصد و در شش‌ماهه اول سال ۲۰۲۳ به حدود ۱۱ درصد رسیده است. اما پرسشی که این روز‌ها برای بسیاری از ایرانیان مطرح شده آن است که اولا آیا دولت سیزدهم در مهار تورم توفیقی داشته و اگر نه دلایل این عدم توفیق چه بوده است؟ دولت به زعم خود مجموعه اقداماتی را برای بهبود شاخص‌های اقتصادی از جمله مهار تورم انجام داده است.

این اقدامات، مانع افزایش بیشتر برخی قیمت‌ها در برخی بازار‌ها شد. اما مرتضی عزتی، اقتصاددان می‌گوید که ارزش پولی ملی (نسبت به طلا و ارز‌های معتبر که شاخص اصلی ارزش پول‌های ملی هستند) طی یک سال اخیر نزدیک به ۵۰ درصد کاهش یافته است. این نزول به این معناست که دولت سیزدهم در مهار کاهش ارزش پول ملی که عامل اصلی تورم کنونی کشور است، موفقیتی نداشته است.

به گفته وی آنچه که در سال ۱۴۰۲ رخ داد، دقیقا نقطه منفی کاهش ارزش پول ملی و افزایش قیمت‌ها بود. کاهش ارزش پول ملی، هم نسبت به طلا و هم نسبت به نرخ ارز همچنان بالای ۵۰ درصد است، اما رونقی در بازار‌ها ایجاد نشد.

تنها کاهش رشد نقدینگی کافی است؟

دولت و مجموعه بانک مرکزی نزدیک به یک ماه است که بر کاهش رشد نقدینگی و ورود این شاخص به کانال ۲۴ درصدی به عنوان یک موفقیت نام برده و معتقدند که با این اتفاق تورم نیز در پایان سال به زیر کانال ۳۰ درصدی سقوط می‌کند. اما نرخ تورم اعلام شده برای سال ۱۴۰۲ از سوی بانک مرکزی نشان می‌دهد که تورم به‌رغم تلاش‌های دولت رشد پیدا کرده و حتی رکورد دولت هاشمی را شکسته است. ضمن اینکه ریشه کاهش رشد نقدینگی، کنترل ترازنامه بانک‌ها است. کاری که مدت‌ها قبل باید انجام می‌شد و مردم هم با نقدینگی کاری ندارند. برای مردم تورم و پولی که از جیب‌شان می‌رود مهم است و این تورم است که باید کم شود.

اعداد اعلام شده بانک مرکزی البته آماری است که معمولا بانک مرکزی به صورت ماهانه برای تادیه دیون و تعهدات به قوه قضاییه ارایه می‌کند تا به منظور رای دادن در اختیار قضات باشد. این آمار بر اساس سال پایه ۱۳۹۵ است و به همین دلیل بسیار بالاتر از رقم اعلام شده تورم مرکز آمار یعنی کانال ۳۸ درصدی است.

چنانکه عبدالناصر همتی رییس کل اسبق بانک مرکزی در این باره می‌گوید: دولت نباید ژست کنترل تورم را به خود بگیرد. به نظر من باید از مردم عذرخواهی کنند و بگویند نتوانستیم تورم را کنترل کنیم.

سه ناترازی اصلی در اقتصاد ایران کدامند؟

قدرت‌الله امام‌وردی، اقتصاددان و استاد دانشگاه در خصوص عدم موفقیت‌ها در مهار تورم از سوی دولت، گفت: موضوع مربوط به مهار تورم یکی از موضوعات مورد مناقشه میان اقتصاددان‌ها است، اما اکثر اقتصاددان‌ها بر این باور هستند که تورم در ایران ریشه پولی دارد و افزایش حجم پول و پایه پولی در مجموع باعث رشد تورم در کشور شده است که یک رابطه همبستگی نزدیک به ۱ در بلندمدت با افزایش حجم پول ایجاد می‌شود.

این کارشناس اقتصادی در ادامه گفت: ریشه تورم موجود در سه ناترازی اصلی در اقتصاد ایران است که این ناترازی‌ها هر لحظه بیشتر هم می‌شود یکی از این ناترازی‌ها بدهی دولت به بانک مرکزی است که تحت عنوان کسری بودجه از آن یاد می‌شود، مورد بعدی مربوط به بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی است که ناترازی بانک‌ها را به دنبال دارد و مورد سوم هم ناترازی تجاری در کشور است که باعث خروج سرمایه سنگین از کشور می‌شود که باعث افزایش منابع پولی در بانک مرکزی شده است.

خلق پول باعث تورم شده است

او با بیان اینکه میزان پایه پولی در سال ۱۴۰۲ با رشد ۴۰ درصدی مواجه شده است، تصریح کرد: بر اساس یکی از نظریه‌ها همین موضوع باعث افزایش تورم در اقتصاد می‌شود، عدم کنترل تورم در کشور به‌شدت خلق پول برمی‌گردد که باید آن را کنترل کنند که این مساله هم به کسری بودجه دولت مرتبط است که قادر به کنترل آن هم نیستند.

امام‌وردی تصریح کرد: در صورتی که دولت کوچک شود و از تصدی‌گری‌اش هم کاسته شود و بتواند هزینه‌های خود را کاهش دهد می‌تواند رشد تورم را هم کنترل کند این در حالی است که هر دولتی که پس از ۴ سال بر سر کار می‌آید نشان داده که قادر به این مساله نیست و طبیعتا این موضوع همچنان لاینحل باقی مانده است.

دولت دست در قلک بانک مرکزی کرده است

او با اشاره به تامین مالی بودجه دولت خاطرنشان کرد: عمدتا ساختار بازار مالی ایران به گونه‌ای است که ظرفیت تامین مالی از طریق بدهی برای دولت را ندارد و طبیعتا دولت از طریق افزایش حجم پول و انتشار پول جدید و پولی کردن کسری بودجه از سوی بانک مرکزی این تورم را به وجود می‌آورد.

این اقتصاددان در پاسخ به این پرسش که آیا ناهماهنگی‌هایی در سیاست‌های پولی و ارزی کشور وجود دارد که منجر به این میزان از تورم شده است، گفت: خیر، اتفاقا هماهنگ هستند و بانک مرکزی از سمت دولت هدایت می‌شود، اما مساله اصلی عدم استقلال بانک مرکزی است و دولت برای تامین منابع مالی دست در قلک بانک مرکزی می‌برد و بانک مرکزی را وادار به چاپ پول می‌کند.

امام وردی با بیان اینکه هیچ سیاست پولی در دولت وجود ندارد، تصریح کرد: متاسفانه بانک مرکزی نقش سیاست‌گذاری و نظارتی خود را از دست داده است و چاره‌ای جز هماهنگ شدن با سیاست‌های دولت ندارد.

این کارشناس اقتصادی در خصوص رشد اقتصادی در سال ۱۴۰۲ گفت: ادعای رشد اقتصادی ۶ درصدی بیشتر به فروش نفت در سال گذشته برمی‌گردد که به دلیل اینکه بخش‌های مهم اقتصادی از صنعت تا کشاورزی با رشد منفی مواجه شده بودند و تشکیل سرمایه ثابت هم منفی بود منجر به رشد منفی سرمایه‌گذاری هم شده است، پس چطور امکان دارد میزان سرمایه‌گذاری‌ها افت داشته باشد، اما با رشد اقتصادی روبرو شده باشیم.

رشد اقتصادی ۱۴۰۲ ناشی از فروش نفت است

امام وردی ادامه داد: مسلما این رشد اقتصادی ناشی از فروش نفت است که کیفیتی هم ندارد و ناپایدار هم هست و به دلیل تورم و افزایش قیمت‌ها عملا این رشد اقتصادی ۶ درصدی در زندگی ما ناملموس شده است و اگر واقعا این رشد رخ داده بود و ظرفیت خالی وجود نداشت این موضوع در رفاه جامعه مشخص می‌شد.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به تورم بیش از ۴۰ درصدی در کشور افزود: طبیعی است که قدرت خرید و رفاه ما کاهش پیدا کرده است، در بخش کنترل نقدینگی دولت سعی در کنترل تراز بانکی داشته، اما نکته‌ای که رخ داده است به منابع پایه پولی دولت برمی‌گردد که شامل ذخایر ارزی، بدهی دولت به بانک مرکزی و بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی است که بسیار مهم است.

دولت بدهی خود را دور زده است

او ادامه داد: ادعای دولت این است که برای اولین بار کسری بودجه دولت افت داشته است، اما از سوی دیگر بدهی دولت به بانک‌ها و بانک مرکزی با افزایش عجیبی روبرو شده است و دولت این بدهی را دور زده است و بانک‌ها را وادار به خرید اوراق بدهی کرده است و بانک‌ها به خاطر خرید این اوراق دچار کسری تراز نقدی می‌شوند و چاره‌ای جز اضافه برداشت از بانک مرکزی ندارند.

امام‌وردی تصریح کرد: دولت به جای آنکه به صورت مستقیم از بانک مرکزی قرض بگیرد با فروش اوراق قرضه به بانک‌ها آن‌ها را وادار به استقراض از بانک مرکزی کرده است و در واقع یک جابه‌جایی در این بخش رخ داده است و پایه پولی هم تا ۴۰ درصد رشد داشته که این میزان با یک تاخیری در سال‌های آینده خود را با تورم بیشتر نشان می‌دهد.

دیگر خبرها

  • پاسخ همتی به انتقاد خبرگزاری دولت
  • نظارت میدانی رئیس قوه قضائیه در بازدید از بندر شهید رجایی
  • معمای وام ازدواج ۱۴۰۳ چگونه حل می‌شود؟
  • بهبود وضعیت ساماندهی محموله‌ها و کالاها در بنادر و گمرکات استان هرمزگان
  • هر چه سریعتر نسبت به نواقص و ناهماهنگی های موجود در گمرک شهیدرجایی اقدام شود
  • رسیدگی رئیس قوه قضائیه به وضعیت ماشین آلات دپو شده در گمرک
  • نظارت میدانی رییس قوه قضاییه از روند کار بندر شهید رجایی
  • بانک مرکزی: تورم ۲۷ درصد کاهش یافت!
  • بانک مرکزی رکوردشکنی ۸۰ ساله تورم را تکذیب کرد
  • مانور عجیب روی کاهش نقدینگی